Deunazi am fost la cumparaturi, deoarece aveam nevoie urgenta de niste piese pentru instalatia de apa. Avand destul timp la dispozitie, dupa ce am cumparat piesele am inceput sa colind magazinul, dornic sa vad ce lucruri noi au mai aparut in domeniul bricolajului, chiar daca se apropia ora inchiderii.
Dupa ce m-am saturat de colindat, am asezat triumfator piesele pe banda casei de marcat si am scos cu un gest senioral portofelul pentru a plati. Mare mi-a fost insa surpriza atunci cand am constatat ca am uitat banii acasa, iar magazinul se pregatea de inchidere.
Norocul meu a fost ca locuiesc destul de aproape de magazin, iar casierul a fost suficient de amabil sa ma astepte 15 minute pana m-am intors cu banii.
Pe drumul catre casa ma gandeam ca indiferent de cat de atenti suntem, gafele fac parte din insasi existenta noastra si dau savoare vietii cotidiene. Indiferent cat de suparati am fi la un moment dat pentru ceea ce tocmai s-a intamplat, peste o perioada de timp ne vom aduce aminte cu placere de situatiile imposibile in care am fost pusi si vom rade cu hohote de aceste intamplari.
Exista un istoric al gafelor?
Oscar Wilde dadea o definitie ramasa celebra a gafelor: „Experienta e numele pe care il da fiecare propriilor greseli”. Nu cred ca a fost cineva scutit de a isi incuia cheile in masina, sau de a uita produsele cumparate in magazin, dar trebuie sa avem capacitatea de a lasa supararea la o parte si de a ne amuza pe seama acestor greseli.
Insasi sistemul judiciar nu este scutit de gafe de proportii. Imi aduc aminte de un caz din Phoenix, cand un anume Ray Krone a fost condamnat de doua ori pentru o crima pe care nu o comisese si a stat mai bine de zece ani in inchisoare pana cand a fost identificat adevaratul faptas.
Pentru ca tot m-am apucat sa despic firul in patru, am incercat sa gasesc si o definitie a gafelor, dar nu am reusit acest lucru. Mi-am dat seama insa ca gafele isi pierd originile in negura istoriei, iar exemplele gafelor celebre incep inca din antichitate.
Astfel, este celebra gafa facuta de regele Priam, care a daramat zidurile orasului pentru a introduce calul troian, chiar si daca pentru aceasta gafa a platit cu viata.
Tot celebra (si tragica, in acelasi timp) ramane gafa facuta de telegrafistul de pe Titanic, ce a decis sa inchida statia de telegraf la ora 11.00 noapte, fiind deranjat de mesajele repetate ce il avertizau cu privire la posibilitatea ciocnirii cu aisberguri, lucru ce a condus la consecintele tragice pe care le cunoastem cu totii.
Chiar si viata noastra de astazi a fost influentata de gafele unor oameni celebri. Destinul poporului roman a fost influentat inca din anul 1453, atunci cand a cazut Constantinopolul, iar caderea acestuia a inceput de la o simpla poarta.
Dupa ce a rezistat unui asediu feroce, orasul parea capabil sa respinga inca val al invaziei turcesti. Armata otomana era demoralizata si la capatul puterilor, dar inainte de a se retrage, sultanul a hotarat sa mai dea un ultim asalt.
Ironia sortii a facut ca invadatorii sa gaseasca intamplator o poarta uitata deschisa, acesta fiind locul prin care turcii au navalit in cetate, iar aparatorii s-au predat.
Astfel, dupa o aparare eroica realizata in conditii dificile, Imperiul Bizantin disparea din istorie datorita unei simple gafe.
Pentru ca tot am discutat despre Romania, as vrea sa reamintesc un eveniment petrecut pe pamanturile noastre. In 1788, mai mult de 100.000 soldati austro – ungari si-au stabilit bivuacurile pe malurile raului Timis, in asteptarea confruntarii cu trupele turcesti.
Un grup de husari au trecut raul intr-o misiune de cercetare, dar au dat de un grup de localnici de la care au cumparat o cantitate impresionanta de alcool distilat. Intre timp, numarul ostasilor a crescut, iar noii veniti si-au cerut partea lor de bautura, fiind refuzati de husari, iar acest lucru a generat o incaierare generala.
Grosul ostilor de pe malul opus al raului a interpretat aceasta incaierare ca fiind inceputul bataliei cu turcii si au trecut imediat raul, fiecare soldat fiind convins ca se lupta cu armata turca. Datorita numarului mare de victime, armata austro – ungara s-a retras, iar turcii sositi in dimineata urmatoare au gasit mai mult de 10.000 morti pe campul de lupta.
Chiar si cartea de capatai a crestinismului – Bilbia, abunda in gafe. Asfel, Eva (mama tuturor oamenilor) se lasa ispitita de un sarpe viclean si musca din fructul oprit, greseala ce a dus la izgonirea Evei si a lui Adam din Gradina Raiului si a facut posibila aparitia omenirii.
Desi priviti ca oameni cu o inteligenta mult peste medie, insasi savantii au facut o serie de gafe ce au ramas in istorie. Aristotel spre exemplu, a avut convingerea ca toate obiectele sau corpurile au tendinta de a se deplasa spre „locul” lor natural, fapt ce a fost la fel de departe de adevar ca si previziunile facute de Marx privind iminenta prabusire a capitalismului.
Sarea si piperul unei vieti incordate
Lasand la o parte aceste gafe tragice, ce au influentat soarta omenirii, micile gafe pe care le facem sau pe care le vedem la televizor pot face deliciul vietii cotidiene.
Astfel, un politist a ajuns sa sune la 112 pentru a ruga colegii sa il ajute, deoarece masina cu care plecase la o interventie s-a stricat in drum si nu a mai putut fi reperata de acesta. Chiar ma gandeam la situatia in care politistul ar fi fost angrenat intr-o urmarire a raufacatorilor si cum ar fi reactionat acestia in momentul in care realizau ca masina politistului a ramas in pana.
O alta intamplare hilara a avut loc atunci cand politistii au dat o amenda pentru o parcare neregulamentara. Din anumite cauze (numai de ei stiute), acestia au incurcat o litera din numarul de inmatriculare al masinii, iar instiintarea de plata a fost trimisa altui sofer, ce s-a trezit ca are de platit o amenda pentru o contraventie pe care nu o savarsise.
Situatia nu ar fi fost atat de hilara daca s-ar fi rezolvat cu rapiditate, insa lucrurile au mers mai departe. Soferul nevinovat s-a prezentat la politie, acolo unde politistii si-au dat seama de greseala comisa si au corectat-o, insa peste sase luni soferul a primit o adresa de la Finante cum ca este dator o anumita suma de bani pentru o amenda neplatita, lucru ce nu poate fi corectat decat in instanta.
Credeti ca s-a terminat aici? Nu, istoria a mers mai departe. Soferul pagubit s-a deplasat inca odata la politie si a cerut sa vada pozele facute cu ocazia amenzii date, unde se observa clar ca soferul amendat avea o alta marca de masina decat a lui.
Pentru a ramane in sfera gafelor facute de politisti, imi aduc aminte ca am citit despre o gafa a unui politist din Germania, ce a amendat un biciclist fara un brat pentru ca nu circula tinand ambele maini pe ghidonul bicicletei.
Pentru ca tot suntem la capitolul gafe, imi aduc aminte cu mare placere de o gafa antologica, din punctul meu de vedere, pe care mi-a povestit-o un prieten mult mai in varsta.
Acesta a fost intotdeauna un mare crai si chiar daca a ajuns la o varsta respectabila nu si-a pierdut apetitul pentru doamne frumoase. In acel moment era intr-o relatie cu o doamna cu 30 de ani mai tanara, de la care primeste urmatorul mesaj prin SMS: „Nu ma asteptam la asa ceva din partea ta porcule! Prezervativele sunt pentru mers la curve, nu sa le folosesti atunci cand esti cu mine. Ce ma bucur ca nu am facut decat sex oral. Nu vreau sa te mai vad in viata mea!!”
Cu totul nedumerit de mesajul primit, se urca in limuzina pe care o avea parcata in curte si se indreapta spre apartamentul tinerei doamne, sa vada ce a generat acest mesaj impulsiv. Dupa nici 200 de metri, primeste un mesaj de aceeasi doamna: „Scuza-ma iubi, mesajul de mai devreme nu era pentru tine, ma jucam doar un role play cu o prietena. Iti povestesc eu maine cand ne vom vedea. Iubi!”.
Va dati seama ca acesta a rupt relatia instantaneu cu acea domnisoara, dar gafa facuta de aceasta nu o pot uita si reprezinta unul dintre principalele momente de amuzament atunci cand ne vedem.
Desigur ca sunt si gafe ce ne pot aduce in pragul unei crize de inima si sunt destul de numeroase. Am suficienti prieteni ce au trecut prin asemenea momente, iar mie mi-a fost rau doua zile dupa ce am facut urmatoarea gafa.
Domeniul in care am lucrat o perioada mai lunga de timp au fost vanzarile. Intr-o zi frumoasa de vara, primesc un mail de la un client in care ma certa pentru niste lucruri pe care nu le facusem eu, ci unul dintre colegii mei din departamentul tehnic, iar acesta a omis sa ma anunte despre corespondenta pe care a avut-o cu clientul.
Dornic sa arat colegilor ce clienti idioti am, am facut un forward cu mesajul clientului, in care am adaugat numeroase comentarii proprii in care il porcaiam in fel si chip si am apasat butonul „send”. Numai ca atunci cand a plecat e-mailul mi-am dat seama ca nu apasasem „forward” si „reply”. Va dati seama ce tamtam a iesit in momentul in care clientul a primit mesajul.
Gafele din constructii sunt spectaculoase
Arhitectii si constructorii sunt si ei oameni si nu sunt scutiti atunci cand vine vorba despre gafe. Deja a devenit o obisnuinta sa vedem stalpi ce sunt asezati in mijlocul unor drumuri de mare viteza sau sunt inclusi in balcoanele unor blocuri noi construite, dar exista si cazuri in care numai norocul a facut sa nu avem parte de adevarate tragedii.
Prima gafa ce imi vine in minte in acest domeniu este cea facuta de o companie de constructii din China, ce a dezvoltat un complex alcatuit din 11 cladiri, fiecare cu cate 13 etaje. Problemele au inceput cu adevarat sa apara in momentul in care pamantul excavat pentru a face loc parcajelor subterane a fost depozitat pe maulul raului, ce s-a prabusit astfel sub greutatea acestuia.
Apa si-a schimbat cursul si s-a infiltrat sub fundatia unei cladiri, iar acesta s-a prabusit, devenind un morman de ruine peste noapte. Desigur ca am ras cu hohote atunci cand am auzit despre aceasta gafa, dar in cazul in care blocul era locuit eram in fata unei tragedii majore.
Una dintre gafele de renume in constructii a fost facuta atunci cand s-a construit sala de concerte Walt Disney din SUA, datorita materialului extraordinar de lucios din care a fost realizata fatada. Astfel, pietonii evitau trotuarele ce trec pe langa aceasta cladire datorita temperaturii de peste 60 de grade, iar soferii evitau bulevardul pentru a nu fi orbiti de soarele ce se reflecta in peretii cladirii.
Problemele au fost remediate ulterior, prin sablarea suprafetei, dar costurile au fost mari, iar arhitectul ce a gandit cladirea a ramas cu siguranta cu o pata la dosar.
Stadionul echipei de fotbal american Tampa Bay Devil Rays este binecunoscut datorita pasarelelor ce sustin acoperisul, deoarece acesta impiedica degajarile inalte ale mingiilor jucatorilor. Cu toate aceste neajunsuri, echipa de fotbal nu si-a schimbat casa, dar banuiesc ca echipele adverse de abia asteapta sa joace pe acest stadion, datorita faptului ca un „home run” este deosebit de greu de inscris.
Cladirea Citigroup Center din Manhattan m-a lasat intotdeauna masca si nu de putine ori m-am intrebat ce a fost in mintea arhitectului care a proiectat o asemenea absurditate. Cladirea (impunatoare dealtfel) se sprijina pe numai patru picioare, iar sub aceasta se afla una dintre cele mai aglomerate biserici din Manhattan.
Ca si cum aceste probleme nu erau suficiente, inginerul structurist a prevazut o serie de imbinari sudate pentru toate nodurile structurale, insa acestea au fost inlocuite de catre constructorul cladirii cu niste buloane, fapt ce a facut ca aceasta cladire sa fie deosebit de instabila in fata vanturilor puternice.
Din fericire, a existat un Dumnezeu ce a protejat viata locatarilor cladirii, deoarece aceste defecte au fost remediate cu foarte putin timp inainte de aparitia uraganului Ella.