Dupa cum bine stim, gafele sunt acele gesturi, atitudini sau cuvinte nepotrivite ce constituie o impolitete sau o jignire adusa neintentionat altei persoane.
Desi definitia este destul de pompoasa, gafele sunt intalnite la tot pasul si ma indoiesc ca exista cineva care sa fi scapat fara sa faca o gafa toata viata.
Gafele pot fi mai mici sau mai mari si exista cazuri in care intreaga istorie a fost modificata de o gafa aparent minora. In acest caz ma gandesc la caderea Constantinopolului, ce a pornit de la o poarta a cetatii uitata descuiata de catre aparatori.
Gafele lingvistice sunt cele mai amuzante
Gafele minore fac insa deliciul vietii cotidiene si constituie unul dintre lucrurile ce ne descretesc fruntile. Nu mai departe de zilele trecute ma amuzam copios de gafele verbale facute de copii la bacalaureat, sau de celebrele gafe verbale facute frecvent de catre alesii nostri (ma refer la oamenii politici).
Astfel, un politician a declarat ca nu exista niciun oras ce este „vadit” de energie electrica in urma furtunilor din ultima perioada, iar DEX-ul ne spune ca ”vadit” inseamna ”clar, limpede sau evident”. Probabil ca de „vaduvit” sarmanul om nu auzise inca.
Cele mai haioase gafe sunt cele facute de un om politic caruia ii era frica sa nu fie „ejaculat” din partid. Cuvantul „ejectat” probabil ca nu suna prea bine, fiind de origine anglo – saxona.
Acelasi domn s-a incurcat atunci cand a folosit pluralul anumitor cuvinte. Astfel, acesta a replicat „lasati-ma cu testurile acestea”, dupa ce in prealabil a enumerat „un almanah – doua almanahe”. Ma rog, chestie de gust.
Gafele de la BAC sunt inepuizabile
Nici copii nu sunt feriti de gafe de limbaj, iar acest lucru provine din faptul ca acestia nu mai citesc nimic, avand un limbaj limitat la numai cateva sute de cuvinte pe care le folosesc in diferite combinatii. Iar acest lucru tinde sa se inrautateasca, prin folosirea limbajului eliptic utilizat in comunicarea online.
Astfel, unul dintre absolventi era de parere ca „Ion era ahtiat dupa avere si murea de ciuda ca altii aveau mai multa avere ca si el”, iar altul credea ca „jocurile online sunt foarte importante pentru dezvoltarea in fata colegilor, adica acestia se oftica cand le spui ca ai ajuns la un nivel peste ei”.
Atunci cand au fost rugati sa caracterizeze societatea si romanul interbelic, un elev a concluzionat ca „in romanul interbelic lumea este descrisa ca fiind trista sau vesela, pentru ca se gandeste la razboiul prin care a trecut, dar in acelasi timp se gandeste si la razboiul ce urmeaza”.
Un alt elev a facut o confuzie intre jurnal si foaie de examen si a facut un exercitiu in plus, dar din pacate acesta nu a fost unul potrivit probei pe care o sustinea.
La unul dintre subiecte, acesta le-a destainuit profesorilor ca face un exercitiu in plus, deoarece s-a indragostit de colega lui, pe care a descris-o: „colega mea are un fundulet foarte obraznic si este un amestec de blonda cu bruneta. Se imbraca intotdeauna intr-o gecuta sexi si o bluzita maro foarte stramta si este foarte frumusica la fata. Va dati seama ca puteti face ceva cu ea!”