Umorul face parte din viata fiecaruia dintre noi. Indiferent de varsta, statutul social, profesia sau averea sa oricine a fost cel putin o data martorul sau protagonistul unui moment cu accente comice. Politicul nu face exceptie de la aceasta regula.
De-a lungul timpului s-au succedat o multitudine de faze comice ale caror protagonisti au fost politicienii. In cele ce urmeaza va prezentam cateva dintre cele mai amuzante momente create de oamenii politici din peisajul international.
Discursul (si moartea) unui presedinte. Discursul inaugural tinut de presedintele William Henry Harrison in luna ianuarie a anului 1841 a intrat in istoria gafelor politicii moderne. Pe un ger napraznic presedintele a insistat sa tina un discurs lung (8445 de cuvinte) si plictisitor, fara haina, caciula si manusi.
La o luna de la investitura presedintele Harrison a facut pneumonie si, in ciuda tratamentului urmat, a decedat la scurt timp. A devenit astfel presedintele cu cel mai lung discurs inaugural si cu cel mai scurt mandat din istoria Americii.
Presedintele american Franklin Delano Roosevelt serveste regelui britanic carnaciori. In 1939 regele George al VI-lea al Regatului Unit viziteaza Statele Unite ale Americii.
In cadrul cinei oficiale tinute la Casa Alba presedintele american a insistat sa fie prezenti faimosii carnaciori autohtoni (hot dogs), bautura carbogazoasa Coca-Cola si prajitura de capsuni!
Vestea meniului servit cuplului regal a facut inconjurul planetei, fiind considerata una dintre cele mai amuzante gafe protocolare din istoria secolului al XX-lea.
Faze comice cu un presedinte de… poveste
George Bush Sr. a fost un presedinte renumit pentru multiplele incalcari de protocol si gafe din timpul vizitelor peste hotare. Pe parcursul anului 1992 presedintele american a vizitat Australia si Japonia. Ce s-a intamplat pe parcursul acestor vizite a intrat in analele gafelor de poveste.
In drum spre capitala Australiei, Canberra, George Bush Sr. a insultat involuntar un grup de localnici. Presedintele american le-a aratat acestora semnul victoriei dar nu in maniera clasica, cu interiorul palmei spre multime, ci invers.
Daca in Statele Unite ale Americii semnul victoriei, indiferent de maniera aleasa, are acelasi sens, nu acelasi lucru se poate spune despre Australia. In acest stat daca arati cuiva semnul victoriei cu interiorul palmei spre tine atunci acesta este egal cu o jignire, mai exact cu degetul mijlociu ridicat.
In timpul mesei festive organizate la Tokyo de catre japonezi in cinstea delegatiei americane, George Bush Sr. vomita in poala premierului nipon Filmarea acestei faze comice a facut rapid inconjurul mapamondului.
Dupa incident s-a aflat ca presedintele american suferea de o forma de raceala intestinala ce a atins apogeul in timpul dineului oficial. Gafa, involuntara, s-a bucurat de o mare popularitate in randul japonezilor, care au inceput sa folosesca un nou cuvant pentru ,,a vomita”, bushu-suru.
Silvio Berlusconi si bronzul familiei Obama
Premierul italian Silvio Berlusconi a fost unul dintre cei mai ,,colorati” politicieni (din punct de vedere al limbajului folosit) pe care i-a dat statul peninsular european. Fazele comice care pot fi atribuite acestui politician italian insolit sunt la fel de multe precum cele elaborate de George Bush Sr.
In cadrul unei intalniri din 2009 dintre premierul italian (caucazian) si cuplul prezidential Obama (afro-american) Berlusconi il descria pe cel mai puternic om din Statele Unite ale Americii ca fiind ,,tanar, aratos si bronzat”! Acelasi lucru l-a declarat si cu privire la Michelle Obama!
Afirmatiile lui Berlusconi au atras criticile acide ale mass-media atat din Italia, cat si de peste hotare. Raspunsul lui Berlusconi nu a intarziat sa apara, declarand ca detractorii sai sunt ,,imbecili”, deoarece nu a facut altceva decat sa ii complimenteze pe sotii Obama.
Umorul nu ocoleste pe niciunul dintre noi. Politicienii, spre deosebire de noi, oamenii de rand, nu pot evita privirile intregii planete cand “decid” sa execute un moment comic la nivel inalt.